Fem snabba saker som många inte känner till om testamenten

Till exempel vad ett testamente egentligen är? Eller om sambos ärver varandra. Vad tror du? Svaren hittar du här nedanför!

#1 Vad är egentligen ett testamente?

Ett testamente är din sista vilja och talar om vad du vill ska hända med din kvarlåtenskap efter din död. Din kvarlåtenskap är allt du äger och har. Om du behöver ett testamente eller inte, beror dels på din livssituation, och dels på vad som är din sista vilja. Generellt sett kan man säga att om du vill vara säker på att det ska bli som du vill, så måste du skriva ett testamente. 

#2 Måste man skriva testamente? 

Nej! Har du inte skrivit ett testamente, och inte är gift, blir det den legala arvsordningen som bestämmer vad som ska hända med din kvarlåtenskap. Den delar in dina arvingar i tre arvsklasser som kommer ärva dig i tur och ordning. I första hand ärver dina barn och barnbarn o.s.v., i andra hand dina föräldrar, syskon eller syskonbarn o.s.v. för det fall både dina föräldrar och syskon är avlidna, och i tredje hand övriga släktingar (inte kusiner). Har du inga barn, blir det alltså dina föräldrar och syskon som ärver dig. Finns de inte i livet längre, blir det dina övriga släktingar som får dela på det som blir kvar efter dig. Vill du inte att dina föräldrar, syskon, eller övriga släktingar ska ärva dig, behöver du skriva ett testamente som talar om vilken/vilka personer eller organisationer som ska ärva dig istället. Det gäller också om du vill att bara vissa av dina anhöriga ska ärva dig, men inte andra.  

Finns det inget testamente och inga släktarvingar, tillfaller arvet Allmänna Arvsfonden. De delar årligen ut pengar till projekt som riktar sig till barn, ungdomar, äldre, och personer med funktionsnedsättning. Vill du själv bestämma vad dina pengar ska gå till, ska du skriva ett testamente. Har du barn har de alltid rätt till den så kallade laglotten, som utgör femtio procent av din kvarlåtenskap, men resten får du ge till vilken person eller organisation du vill.  

#3 Ärver sambos varandra?  

NEJ! Sambos ärver inte varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni har varit tillsammans, eller hur gamla ni är, eller om det finns ett samboavtal. Enkelt uttryckt kan man säga att ett samboavtal reglerar det man inte vill dela med sig av, och ett testamente det man vill dela med sig av. Vill du att din sambo ska ärva dig, behöver du skriva ett testamente.  

 

#4 Kan man skriva testamente själv? 

JA! Men det är inte att rekommendera. Att skriva ett testamente är som att bygga en bro mellan dig och framtiden. Om du försöker konstruera den själv, utan ingenjörskompetens, finns det risk för att den ser bra ut men inte håller för användning. Många tror att det är dyrt och krångligt att ta hjälp, men det behöver det inte vara. Här på testamentesveckan.se kan du skriva ett hållbart testamente bara genom att svara på ett tjugotal frågor. Ditt testamente granskas sen av jurister som säkerställer att det är juridiskt korrekt. Helt kostnadsfritt. Därför finns det ingen anledning för dig att ge dig på att bygga den där bron till framtiden själv. 

 

#5 Kan man göra sina barn arvlösa? 

Nej! Vi är kanske några stycken som någon gång har hotat med att göra våra barn arvlösa om de inte städar sitt rum, gör läxorna, duschar och så vidare. Men egentligen är det ett tomt hot, för i Sverige har barn alltid rätt till sin laglott. Den utgör femtio procent av kvarlåtenskapen och delas lika mellan alla våra barn. Det är ingen skillnad mellan genetiska barn och adoptivbarn, de ärver på samma sätt. Inte heller mellan gemensamma och särkullbarn, alla barn räknas på samma sätt. Däremot har särkullbarn rätt att få ut sin laglott direkt när en förälder dör.  Gemensamma barn inom äktenskap vänta på sin laglott till den efterlevande föräldern dör. Det här kan ställa till det lite för en del. Vill du säkerställa att det blir som du vill, behöver du skriva ett testamente. 

Kommer pengarna fram?

Du kan känna dig trygg med de organisationer som står bakom testamentesveckan.se. Vi har alla 90-konto och är medlemmar i GIVA Sverige.

Goda råd är inte alltid dyra!

Under testamentesveckan 9-15:e september hittar du flera möjligheter till kostnadsfri juridisk rådgivning på olika ställen i landet. Vill du få en påminnelse när det är dags?

Mer läsning

När ska du skriva? Vad krävs för att det ska bli giltigt? Och vad ska du tänka på om du vill ge en gåva till en organisation i det? Vi har svaren!