Singel utan barn?

Det här händer om det inte finns några arvingar efter dig.

Kärnfamiljsnormen är stark, och för den som lever utanför den kan det ibland kännas som att man är osynlig. Men fler än två miljoner lever i ensamhushåll, och 14 procent kvinnor respektive 22 procent män är barnlösa. Bara ordet, barnlösa, berättar att normen är att ha barn.

Betyder det att två miljoner lever utan nära anhöriga? Nej! Men alla relationer behöver inte innebära att man bor ihop eller skaffar barn tillsammans.

En relation som är helt osynlig i statistiken, är den vi har till nära vänner. Våra bästa vänner ”räknas” inte när SCB tittar på hur vi lever, fast de kanske är de längsta relationerna vi har i livet, och de människor vi delar allra mest med. Trots det, kanske vi inte vill belasta dem med att sköta saker när vi dör. Och har vi inga nära vänner, och inga arvingar, kan det gnaga att inte veta vad som egentligen händer den dagen vi inte finns längre. Vem ska ta hand om allt?

-Det är absolut en drivkraft för många som testamenterar hela sin kvarlåtenskap till oss, att de vet att vi tar hand om allt, säger Toia Moritz på Rädda Barnen.

-En annan är självklart att man vill att det man lämnar efter sig ska gå till en god sak som man själv har valt. Eller flera. Det händer ofta att vi delar på ett helt testamente med två-tre andra organisationer. Då hanterar vi dödsboet tillsammans och kommer överens sinsemellan om vem som gör vad. Vi är vana vid det och har upparbetade rutiner och samarbetar bra, fortsätter Toia Moritz. Det är viktigt för oss att respektera någons sista vilja och verkligen ta hand om saker på ett respektfullt sätt.

Så vad händer med en persons ägodelar om hen har testamenterat allt till en eller flera organisationer?

-Det brukar vara någon från organisationerna, eller en firma som vi anlitat återkommande och litar på hanterar saker med värdighet, som först går igenom dödsboet. Allt som går att sälja lämnar vi till försäljning, resten avyttras på annat sätt. Lite beroende på hur testamentet är skrivet kan vi se till att personliga saker som vi tror kan ha affektionsvärde för någon hamnar hos rätt person om hen hör av sig. Sen sköter vi tömning och städning och allt praktiskt. Alla kostnader för det, dras från dödsboet.

-En del organisationer ordnar med gravvård i ett visst antal år, andra inte, det är lite olika hur man gör. Det kan också vara en fråga om hur mycket dödsboet är värt, om kvarlåtenskapen täcker den utgiften eller inte. Oftast gör den ju det, men det har hänt att utgifterna för hanteringen av dödsboet överstiger värdet. Det är olyckligt om det blir så, för det betyder att vi behöver använda andra pengar som våra andra givare har tänkt ska gå till våra ändamål.

Vad kostar det när någon dör?

Det är som att svara på vad en bil kostar – det beror på. Men snittkostnaden för en begravning låg 2022 på ca trettiotvå tusen kronor exklusive gravsten och bouppteckning. En sån brukar kosta ca tio tusen kronor. Sen tillkommer kostnader för testamentesexekutor, städfirma och eventuellt gravvård.

Vad händer om jag dör utan arvingar och utan testamente?

Har man inga arvingar och inget testamente, utses en dödsboutredare som ordnar med det praktiska, och tillgångarna tillfaller Allmänna Arvsfonden. Läs mer om hur det går till rent praktiskt på senioren.se https://www.senioren.se/expert/vem-tar-hand-om-allt-efter-min-dod/

Du går icke ensam

Varje vecka genomförs i snitt två så kallade ensambegravningar, det vill säga begravningar där ingen anhörig finns. Sen ett par år tillbaka finns det en Facebookgrupp som heter ”Du går icke ensam”. Den består av fler än tretusen personer som på frivillig basis närvarar på begravningar utan andra deltagare, och sjunger, spelar, eller läser en dikt.

-Det händer att vi organisationer deltar på begravningar, säger Toia Moritz på Rädda Barnen. Det känns fint att kunna hedra en givare som tänkt på oss i sitt testamente. Särskilt om det är någon som har hört av sig till oss innan och berättat att hen har med oss i sitt testamente. Ofta får vi ju höra så fina livsberättelser och det gör att det känns som att vi känner personen lite också. Alla såna fina möten är en del av mitt jobb som jag älskar, avslutar Toia..

 

Toia Moritz, ansvarig för testamentesgåvor på Rädda Barnen

Kommer pengarna fram?

Du kan känna dig trygg med de organisationer som står bakom testamentesveckan.se. Vi har alla 90-konto och är medlemmar i GIVA Sverige.

Goda råd är inte alltid dyra!

Under testamentesveckan 9-15:e september hittar du flera möjligheter till kostnadsfri juridisk rådgivning på olika ställen i landet. Vill du få en påminnelse när det är dags?

Mer läsning

När ska du skriva? Vad krävs för att det ska bli giltigt? Och vad ska du tänka på om du vill ge en gåva till en organisation i det? Vi har svaren!